Top Karens Hus
Karen Marie Andersens lille, gulkalkede og stråtækte hus har siden begyndelsen af 1900-tallet været et af trækplastrene i Rebild Bakker. Allerede før Rebildfesterne kom der mange besøgende i bakkerne, og den gæve kone havde forretningstalent og begyndte at sælge kogende vand formedelst fem øre. Så kunne folk brygge kaffe på deres medbragte Madam Blå.
I 1915 fik Top Karen bevilling til at drive konditori, og siden da har konger, dronninger og berømtheder nydt husets kaffe, te, varme chokolade, boller og kager.
Tophuset blev bygget af Karen selv og hendes mand Jens i 1875, og her boede hun indtil sin død i 1929, 86 år gammel.
Allerede i sin levetid blev Top Karen og Tophuset en institution, ikke mindst på grund af den gæve kones ligefremme væsen. Her blev alle behandlet lige og lige godt, uanset om de var kongelige eller folk af små kår.
Huset er i dag ejet af Rebildselskabet, der passer godt på det og har forpagtet det ud, så også nutidens gæster kan opleve den lille perle.
Hyldgaards Minde
Før man kommer til Tophuset har man ved indgangen til Rebild Bakker passeret Rebildselskabets lille, gule kontorbygning og huset Hyldgaards Minde, som bruges til forskellige arrangementer.
Begge huse tilhørte i sin tid skovarbejderen Per Hyldgaard, der var noget af en original. Han forsøgte lige som Top Karen at tjene lidt penge på de mange gæster i Rebild. Han ejede marken, hvor den store P-plads nu ligger, og her stillede han en skurvogn op med indskriften "VeSe - 10 øre" Det var Rebilds første offentlige toilet. Ligeledes tjente Per Hyldgaard lidt penge ved at opkræve 10 øre for parkering på sin mark.
Sin berømmelse skylder han nu først og fremmest de mange mere eller mindre sandfædige og drabelige historier, han kunne fortælle. Var man parat til at lytte, kunne man altid få en god historie fortal - oftest med Hyldgaard som hovedpersonen.
Mellem Hyldgaards Minde og Top Karens hus ligger på højre side Rebildselskabets skulpturpark "Friendship Lawn" med buster af blandt andre Victor Borge og Max Henius og skulpturen af udvandrerfamilien. På venstre side ligger mindelunden for modstandsmanden Jens Toldstrup og for de allierede flyvere, der kastede våben ned over Danmark i årene 1943-1945.