Vandstær
Vandstæren lever godt op til sit navn. Ganske vist er den ikke nogen stær, men navnet er nu alligevel fint, da den er på størrelse med en stær og i den grad er tilknyttet vand.
Nu er vand jo ikke bare vand – og når det kommer til de våde varer er vandstæren yderst kvalitetsbevidst. Det er langs rindende og rent vand vi finder den. Her kan den nemlig finde de vandinsekter den lever af. I dette miljø har vandstæren brug for sine helt særlige talenter. Som den eneste af vore spurvefugle er vandstæren i stand til både at svømme og dykke.
Den specielle levevis har udstyret vandstæren med en række egenskaber, der gør den lille fugl i stand til at kaste sig ud i det kolde vand flere hundrede gange i løbet af en kort vinterdag. I forhold til andre spurvefugle på samme størrelse er vandstæren klædt rigtig lunt på med omkring dobbelt så mange dun og dækfjer. Næseborene kan lukkes når fuglen dykker. Og så har den ”dykkerbriller” – en gennemsigtig blinkhinde, der ofte ses som et hvidt glimt i øjet, når den står og vipper på sin udkigspost.
Se den charmerende fugl om vinteren. To af dens favoritsteder er, hvor Kousbækken løber under Rebildvej og ved Skillingbro naturskole.
Vandstæren yngler kun meget få steder i Danmark. Vores vandstære er overvintrende gæster fra Norge og Sverige. I Norge kaldes den fossekalven, mens den i Sverige hedder strömstare.