Store Økssø

Store Økssø er et af Rold Skovs mest populære udflugtsmål. Det har den været, siden man i 1870 etablerede et trinbræt på stedet, så folk kunne tage toget fra Aalborg eller Hobro og komme direkte ud til den smukt beliggende skovsø.
Den 33 ha store sø er, trods sit brune vand, ganske ren. Den colabrune farve skyldes et højt indhold af humussyrer. Da det er umuligt for lyset at trænge ned i de dybere vandlag, er Store Økssø fattig på både planteplankton og større vandplanter. Dog finder du i søens sydvestlige ende en stor, flot bestand af gule åkander.
Da der ikke er meget planteplankton i søen, er der ikke de store mængder af føde til smådyrene. Alligevel kan du finde forskellige arter af Vårflue-, Guldsmede- og Slørvingelarver. Et af de mest spændende af søens smådyr er den fascinerende Vandedderkop, der bygger sit net under vandet, og sidder på lur i en luftboble.  Store Økssø er ikke nogen fiskerig sø. Der er en mindre bestand af aborre, og der er registreret ål i søen – endda nogle ordentlige krabater på tykkelse med en arm.

Store Økssø byder sjældent på de helt store fugleoplevelser. Et enkelt par Toppede Lappedykkere samt et par snese Gråænder er det normale syn, der møder kikkerten under en panorering hen over søfladen. Forår, efterår og vinter gæstes søen af Hvinand og Troldand – om end i langt mere beskedne antal end Madum Sø kan fremvise.

Der er fine muligheder for friluftsaktiviteter ved Store Økssø. En vandretur søen rundt er på under 3 kilometer og kan gøres på ca. tre kvarter. Undervejs kan man opleve de moser, der er blevet genskabt. Stien er flad og jævn og egnet til kørestole, barnevogne osv.

I søens østlige ende er der etableret en badebro. Vinterbadere har endvidere mulighed for at komme i sauna. Har du gyldigt fisketegn er fiskeri tilladt i søen. Skulle du være heldig at få en aborre på krogen, kan du grille den på de opstillede grillriste ved søens østlige ende.

Store Økssø