Kousbækken

Umiddelbart neden for Rebild Bakker pibler vandet frem fra jorden gennem hundredevis af små væld, og skaber et stort sumpet område i dalens bund. Vandet fra dette store sumpkildeområde danner Kousbækken eller Kovads Bæk, som den også hedder.
Her har havørrederne deres gydepladser. Bundforholdene er ideelle for fiskene. I november og december vandrer de op gennem Lindenborg Å for at give en ny generation en god start i Kousbækkens rene kildevand.


Når dagen gryr, kommer mange fugle og dyr fra skoven ned til Kousbækken for at få stillet tørsten. Her er der grønne planter året rundt, og rådyrene forsyner sig af bækkens frodige flora. Ganske kort efter solopgang søger de atter ind i den tætte bevoksning, hvor dagen tilbringes.
Engområdet ved Kousbækken holdes åbent af hjortevildtets græsning og af, at det er meget fugtigt. Formentligt har det set ud som i dag gennem mange tusinde år.
Besøger man Kousbækken på en varm sommerdag, kan man fornemme en frisk mynteduft, der stammer fra den kraftige bestand af vandmynte, som gror overalt i bækken.

Som de fleste andre af Rold Skovs kilder og vandløb er Kousbækken isfri i selv den hårdeste vinter. Og lokaliteten er et af de bedste steder at opleve vandstæren. Du kan se den dykke efter vandinsekter i det strømmende vand. En af dens livretter er vårfluelarver, som der er mange af i kildernes rene vand.
I vinterhalvåret opholder der sig adskillige vandstære i Gravlevdalen. De overnatter gerne flere sammen, men ved daggry bliver der atter hård konkurrence om føden, og de enkelte fugle besætter hver et territorie, som de forsvarer mod indtrængende artsfæller.

Rådyr i Kousbækken