Egen

Blomstrer i maj
Op til 35 meter
Blade store rundfligede

I Rold Skov kan du finde tre arter af egetræer. Stilkeg og vintereg er de oprindeligt danske arter, hvorimod rødegen er indført fra Nordamerika i 1782.
Desværre kan selve Rold Skov ikke længere byde på decideret egeskov. Egetræerne kan dog findes rundt omkring i små grupper og enkelte steder, hvor der er blandet skov.
Løsrevet fra selve Rold Skov oppe nordøst for Gammel Skørping ligger Skindbjerglund, og her kan du opleve en rigtig, gammel egeskov.
Egen er et af de træer, hvortil flest andre arter er knyttet. Undersøgelser har vist, at ikke mindre end 800 arter af dyr, planter og svampe på en eller anden måde har tilknytning til egen. Jo ældre, træet er, jo flere arter "bor" i det.
Det er ikke så sært, at egen fra gammel tid har haft en helt særlig betydning.
Træet har naturligvis været nyttigt og højt skattet som brugstræ, der har leveret ved til byggeri af huse, skibe og både. Husdyr har taget for sig af skovbundens agern. Også egens magiske egenskaber har været betydelige. Hos kelterne var egen et helligt træ, som druiderne vogtede over. Faktisk blev det straffet med døden, hvis man fældede et egetræ uden druidernes, og dermed gudernes, velsignelse.

Egeblade og agern